Optivisc – Hialuron

KAJ JE OSTEOARTROZA?

Osteoartroza je najpogostejša oblika bolezni obrabe sklepov. Ko se uničijo gladke blazinice med kostmi (hrustanec), sklepi postanejo boleči, otekli in se težko premikajo.

KAJ SE ZGODI PRI OSTEOARTROZI?

V zdravih sklepih obstaja razmerje med nastankom in razgradnjo hialuronske kisline v sinovialni tekočini. Pri osteoartrozi pa je razgradnja hialuronske kisline hitrejša kot njen nastanek, zato pride do nesorazmerja in zmanjšanje količine hialuronske kisline v sinovialni tekočini. Pri pacientih z osteoartrozo kolena pa je količina hialuronske kisline za polovico do tretjino manjša kot običajno. Posledično postane sinovialna tekočina vodena in izgubi svoje funkcionalne lastnosti. Ker se sinovialna tekočina redči, ne nudi zadostne zaščite za hrustanec, kar vodi v izrabo hrustanca. Redčenje sinovialne tekočine in izraba
hrustanca vodita do simptomov osteoartroze, ki se kažejo kot bolečine, togost sklepov in otekanje.

KAJ JE SINOVIALNA OVOJNICA?

Sinovialni sklep je vrsta sklepa, ki se nahaja med kostmi, ki se drgnejo druga ob drugo, npr. sklepi na okončinah (ramenski, kolčni, komolčni in kolenski sklep).

Pri sinovialnih sklepih so površine kosti pokrite s hrustancem, ki deluje kot blažilec udarcev ter zmanjšuje trenje, ko se kosti premikajo med sabo.
Sinovialni sklep je napolnjen s svetlo lepljivo snovjo, imenovano sinovialna tekočina, ki podmazuje in prehranjuje sklepne površine.

 

NALOGE SINOVIALNE TEKOČINE

 

→ Podmazuje gibljive sklepe in zmanjšuje trenje
→ Blaži udarce in varuje hrustanec
→ Prehranjuje hrustanec

Najpomembnejša sestavina sinovialne tekočine je hialuronska kislina, ki se sintetizira preko sinovialne membrane in se izloča v sklepno špranjo. Prisotnost hialuronske kisline z veliko molekulsko maso zagotavlja zadostno viskoznost sinovialne tekočine za izvajanje vseh treh funkcij hkrati.

KAJ JE OPTIVISC?

Optivisc je viskozni gel za vbrizgavanje, sestavljen iz hialuronske kisline z veliko molekulsko maso, biofermentacijskega izvora, namenjen zdravljenju simptomov osteoartroze. Optivisc vsebuje hialuronsko kislino neživalskega izvora, ki je biokompatibilna. Zdravilo Optivisc je namenjeno intraartikularni rabi z vbrizganjem v sinovijski prostor prizadetega sklepa.

KAKO DELUJE OPTIVISC?

Pri osteoartrozi je količina hialuronske kisline, ki je prisotna v sinovialni tekočini zdravih sklepov, zmanjšana. Ta izguba spremeni viskoznost in elastične lastnosti tekočine, kar vpliva na njene naravne blažilne in podmazovalne lastnosti.
Uporabljanje zdravila Optivisc poveča viskoznost sinovialne tekočine ter ji povrne podmazovalne, blažilne filtracijske lastnosti. Učinek zdravila se kaže kot blažilen pri osteoartritisu, saj lajša bolečine in izboljšuje fiziološko delovanje sklepov.

KDAJ LAHKO PACIENT PRIČAKUJE LAJŠANJE BOLEČINE PO VBRIZGAVANJU?

Do izboljšanja pri bolnikih ne pride vedno takoj po prvi injekciji, ampak se bolečina in otrdelost pogosto zmanjša znotraj nekaj tednov. Pacienti se na zdravljenje z zdravilom Optivisc odzovejo različno, na kar vplivajo različni dejavniki, kot je stopnja resnosti osteoartroze, stopnja bolečine in obstoječe zdravstveno stanje. Pri nekaterih pacientih pride do zmanjšanja bolečine že znotraj prvega tedna po začetku zdravljenja, medtem ko se pri drugih bolečina zmanjša šele po tretjem vbrizgavanju zdravila Optivisc.

PREDNOSTI ZDRAVLJENJA Z OPTIVISC?

Zdravilo Optivisc je namenjeno zmanjševanju bolečin, ki jih povzroča osteoartroza kolena. Njegovi učinki se kažejo v povečani mobilnosti in izboljšani funkciji sklepa. Vplivov na druga zdravila ob sočasnem jemanju zdravila Optivisc načeloma ni, saj se Optivisc vbrizgava lokalno v sklepno špranjo.

BLAGODEJNI UČINKI ZDRAVILA OPTIVISC?

Pacienti se na zdravljenje z zdravilom Optivisc odzovejo različno.
Na voljo je režim tri do pet brizgov v tedenskih intervalih ali režim enkratnega vbrizgavanja za olajšanje bolečin do 6 mesecev. Zdravnik specialist odloči režim zdravljenja. Rezultati obeh režimov so enaki. Protibolečinsko trajanje je pri pacientih različno, če je učinkovito ga je možno ponoviti po 6 mesecih.

ALI LAHKO VBRIZGAVANJE OPTIVISC POVZROČI STRANSKE UČINKE?

Po vbrizgavanju zdravila lahko pride pri nekaterih pacientih do blage reakcije v smislu prehodne bolečine, toplote, rdečine in otekanja. Če se taki simptomi pojavijo, je potrebno mirovati in hladiti koleno z ledenimi oblogami 10 do 15 minut (ali skladno z navodili zdravnika). Pri večini
pacientov simptomi izginejo v nekaj dneh.

V primeru resnih ali dolgotrajnih težav se posvetujte s svojim zdravnikom. V 48 urah po zdravljenju z zdravila Optivisc se izogibajte aktivnostim, kot so tek, dvigovanje težkih bremen in podaljšanemu stanju na nogah. Lahko pa opravljate običajne vsakodnevne dejavnosti.

Vabljeni k ogledu brošure Optivisc