ScleroGel

Venske malformacije in
angiomatske razširitve

Redke bolezni

Redke bolezni so bolezni, katerih prevalenca je nizka, med 1/1000 in1/200000, odvisno od definicij v posamezni državi. Do sedaj je bilo ocenjeno, da je med 5000 in 8000, 80 % vseh teh bolezni genetskega izvora.

Venske malformacije

Venske malformacije (kavernozni angiomi) so najpogostejši simptomi žilnih malformacij (angiomov).

Simptomi in zdravljenje

Klinični pregled je obvezen. Če je venska malformacija površinska, jo bo zdravnik brez težav odkril oz. prepoznal. Dodatni testi (hemodinamski, hemostatski ali slikovni) jo bodo potrdili. Angiografija je pogosto dovolj za oceno razširjenosti angiomatskih razširitev, hkrati pa lahko pokaže prevladujočo prekrvljenost venske malformacije.

 

Z magnetno resonanco lahko vizualiziramo in ocenimo nevarnost oz. velikost invaginacije (angiomatskih razširitev).

Trenutna terapija temelji na skleroterapiji z neposrednjim injiciranjem sklerozantnega sredstva v malformacijo, in sicer po ocenitvi stopnje razširjenosti in po izključitvi arteriovenske fistule. Ocena stopnje razširjenosti temelji na komplementarnih raziskavah, s katerimi lahko ocenimo natančno velikost, povezavo s sosednjimi visceralnimi in žilnimi strukturami:
laboratorijski testi, za odkrivanje aktivacije koagulacije, Doppler ultrazvok, CT, MRI, direktna arteriografija. Najpogosteje se uporablja pregled magnetne resonance z kontrastom ali brez. Količina terapij s sclerogelom je odvisna od velikosti malformacije in odziva po vsakem posegu.

 

Metoda zdravljenja je mikro-invazivna tehnika, ki se jo izvaja v splošni anesteziji.

Sclerogel®

KAJ JE SCLEROGEL®

ScleroGel® je sterilna, viskozna raztopina etanol gela z derivatom celuloze za zdravljenje angiomatskih razširitev s perkutanim injiciranjem pod diaskopskim nadzorom. 
Sclerogel® je medicinski pripomoček razreda III in ima certifikat o ustreznosti CE.

DELOVANJE SCLEROGELA®

Način delovanja etanol gela je mehanske narave, saj vključuje pretok tekočine na poziv oz. po potrebi. Tukaj so ključni koraki: Gel pride v stik z žilnim epitelom. Hidrofilne lastnosti etanola povzročijo poziv vode iz žilnega prostora epitela v lumen. Žilni epitel se tako izsuši. Prisotnost makromolekul (v vodi netopen derivat celuloze), ta tok ojači, saj imajo osmotski učinek. Derivat celuloze v prisotnosti vode pripomore k strditvi dela emulzije z etanol gelom, s čimer napolni lumen žile. Ta nato deluje kot proteza. Etanol v gelu ostane na mestu. Končni uč inek je zožanje kalibra žile.

sclerogel

Kontraindikacije

Sclerogel ni primeren za bolnike:

  • Z alergijsko reakcijo na etanol in wolfram.
  • Se ne sme uporabljti pri nosečnicah.

 

Prednosti

  • Spodbudni klinični rezultati.
  • Enostaven za uporabo (injiciranje vodeno s flouroskopijo).
  • Ambulantno zdravljenje.
  • Medicinsko in pravno dokazano – varno za uporabo.