Hernija diskusa

Definicija hernije

Hernija (ali zdrs) diskusa se pojavi, kot izbočenje medvretenčne ploščice v hrbteničnem kanalu. Ta se običajno nahaja v prostoru med dvema vretencema, ki ga ločuje.

Hernija se pojavlja v 87 % primerih na zadnjih ledvenih vretencih: največkrat med vretenci L4 in L5 (4. in 5. ledveno vretence), kot posledica napačnega giba ali poškodbe. To izbočenje povzroči pritisk na živčno korenino, ob tem pa draženje ali celo popolno utesnitev živcev. Bolečino, katero občuti bolnik, se ne more kar tako razložiti s simptomi (neprijetno draženje in oslabelost mišic). Tudi drugi znani pojavi lahko vplivajo na bolečino in obstaja veliko hernij, katere so brez simptomov. Hernije kot izbočenje, lahko povzročijo pritisk na živčno korenino, ob tem pa draženje ali celo popolno utesnitev živca. Glede na nivo diskus hernije, je lahko klinični izraz, ledvena bolečina in/ali radikularna bolečina (cruralgia, išijatičen živec).

schemaHernie1

diskus med 2 vretencema

schemaHernie2

normalni diskus

schemaHernie3

diskus hernije

Normalna medvretenčna ploščica (diskus): Potrebno je vedeti, da se hrbtenični kanal konča na ravni zadnjega vretenca D12. Nadaljuje se na nivoju ledvenega dela z živčnimi koreninami, katere povzročajo, kadar so razdražene (s ščipanjem) bolečine.   Splošno o medvretenčni herniji diskusa: Za lažje razumevanje, poenostavljeni diagrami opisujejo glavne vrste hernije, z anatomskimi ravninami: Aksialna ravnina:

  • Median
  • Lateral Posterior
  • Foraminal
  • Extra foraminal

Hernija je lahko:

  • Izključena (glede na zadnji vzdolžni ligament)
  • Iztisnjena (po definiciji)
  • Izbočena (nepopolna oblika diskus hernije)

Možno je tudi, da je poškodovani diskus dehidriran. Pojavlja se kot črnina na slikah. Dehidracija diskusa povzroča nastajanje razpok v vezivnem obroču, skozi katere se začne vrivati jedro.

d1
d2
d3
d4
d5
d6